Плащане и доставка

1. Наложен платеж (плащане на куриер при доставка)

Заплащането на дължимата сума става при получаването й от клиента, поръчал стоката или от трето лице от негово име, при положение, че той потвърди получаването и идентичността на поръчаната стока.

2. Плащане с дебитна или кредитна карта 

В този случай стойността на поръчаните стоки и/или услуги и доставката (освен ако не е безплатна), следва да се заплати от клиента или от избрано от него трето лице чрез системата за плащане на партньора ни, към която клиентът ще бъде автоматично пренасочен и където последният следва да въведе данните на своята карта, като плащането се счита за завършено, едва след като системата регистрира успешно плащането и сумите бъдат заверени в сметката на СЕЛЕСТРЕ; При плащания, различни от банков превод, транзакцията се обработва от платежни институции и СЕЛЕСТРЕ не получава каквито и да е данни за Вашите кредитни или дебитни карти.

При плащане с банкова карта е необходимо клиентът да въведе  във формата за плащане пълни данни за банковата карта, с която да извърши плащането - номер на карта, срок на валидност, CVC/CVV код за сигурност, персонална секретна парола за 3D идентификация. С предоставянето на необходимите данни, клиентът или трето лице платец се идентифицира, потвърждава размера на плащането и нарежда сметката на картата да бъде задължена със сумата на плащането и да бъде преведена по сметката на InaEssentials. Клиентът няма право да оспорва плащане, потвърдено чрез въвеждане на коректна парола за идентификация (CVC/CVV код за сигурност, персонална секретна парола за 3D идентификация или друга парола/код за идентификация) или плащане, потвърдено с въвеждане на 6-цифрен код за достъп до мобилното приложение.

3. Доставка

Изпращаме стоката в същия ден в който е направена поръчката, ако това е преди 12:00ч. българско време. Времето за доставка е от 1 до 2 работни дни.

* Изключват се доставки в български задгранични дипломатически мисии, посолства, кораби и самолети под български флаг и др. които според нормите на международното право се считат за част от територията на Република България.

4. Връщане на стока

Според нашите „Общи условия“, поръчани продукти могат да бъдат върнати в състоянието, в което са били получени (без следи от употреба, с всички етикети и придружаващи документи), в 14-дневен срок от датата на получаване. За целта трябва да пишете на мейл hello@selestre.com, за да уточните детайлите по връщането на продукта и да попълните формуляра за връщане на продукти, който ще изпратим на вашия мейл.